onsdag 13 augusti 2014

Det händer så lätt

Venus från Grannäs

Jag borde ha lärt mig att man inte ska säja eller tycka att det är lugnt!...
I torsdags kväll just innan vi skulle gå ut och ta in stona för kvällen ringer grannarna och säger att det är en häst som fastnat i en presenning. Presenning? Vi springer ut och mycket riktigt. Lilla Venus har varit och kollat in presenningen som låg på traktorvagnen och troligtvis ”pillat” med munnen på ett av snörena som sitter på den och ryckt till och på något vis fått en strypsnara av snöret som därmed drog åt kring underkäken under tungan. Självklart blev det obehagligt och hon ryggar då troligtvis till och sitter då fast. I panik kastar hon och får med sig presenningen och springer med denna hängandes i rep runt underkäken. Därmed är hela stoflocken i flykt. Vi kunde snabbt lugna flocken och med kniv skära loss Venus från presenningen, dock satt strypsnaran fortfarande fast kring underkäken. Vi tog lugnt in hästarna på box såsom vi gör på kvällarna. I boxen försöker vi få in en buköppnare (kniv) mellan hakan och snöret. Men nej, det går inte, repet sitter för hårt och Venus vill inte vara tillräckligt stilla. Då provar Carolina att knyta upp snaran och det gick! Men Venus är tämligen uppskrämd och eftersom repet suttit så pass hårt så har underläppen svullnat upp (stasat). Att få komma nära hakan och läppen för att titta är uteslutet. Vi beslutade omgående att ringa jourhavande veterinär eftersom vi inte kunde göra en bedömning av hur det såg ut utan att hon fått lugnande. Efter drygt en timme var veterinären på plats. Venus fick lugnande och veterinären kunde då konstatera att det bara blivit skrapsår och blåmärken. Innan veterinären åkte fick Venus smärtstillande och stelkrampsvaccin (som hon ändå skulle ha haft). Både vi och veterinären var förvånade och lättade att det inte blivit större skada med tanke på att presenningen är stor och tung -jag orkar knapp dra den efter slät backe!

Och då kan man ju undra varför traktor med släp står i hästhagen? Jo, den brukar ibland få stå parkerad där för att dels få denna stora släp från gårdsplanen men samtidigt får hästarna bekanta sig med traktorn i lugn och ro(!). Denna specialbyggda släp används endast när vi kör hem balar från kringliggande åkrar. Och vad gjorde presenningen där? Jo, den ligger på släpet för att inte stickorna på stockarna ska sticka hål på balarna. I vanliga fall brukar inte presenningen ligga där men den glömdes kvar i torsdags efter att vi kört balar…
Svullnad och smärta har nu försvunnit och Venus har varit tämligen opåverkad. Traktorn med släp står numera i fållan som stona passerar morgon och kväll och händelsen verkar inte ha påverkat eller gjort stona rädda för ekipaget.
Ett stort tack till våra grannar för att de reagerade direkt och ringde oss -därmed blev inte skadan så stor som den kunnat bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar